'Het verhaal achter het portret'
/


 

 

Nieuws en activiteiten


"Het Verhaal achter het portret" biedt vanaf 2018 meer dan alleen portretkunstgeschiedenis!

De lezingen en korte cursussen zijn uitgebreid tot andere kunsthistorische onderwerpen.

Nieuw zijn bijvoorbeeld de korte cursus over de legendarische Florentjjnse familie de Medici:

"De Medici verklaard", waarin de geschiedenis van de familie, hun macht, rijkdom en kunst uit de doeken wordt gedaan. Iedereen kent ze, maar hoe zit het nu werkelijk met die tot de verbeelding sprekende dynastie. 


Ook is er een lezing met als titel: "Van rariteitenkabinet tot kunstmuseum" waarin de geschiedenis van het verzamelen het onderwerp is. Verzamelen zit de mens in het bloed. Hoe is het verloop ervan geweest vanaf de vorstelijke "Kunst- und Wunderkammer" van de late middeleeuwen (ook wel rariteitenkabinetten) genoemd, tot het hedendaagse kunstmuseum. U krijgt inzicht en een nieuwe blik op het fenomeen museum en hun verzameling.Voor het Rembrandtjaar 2019 is er een lezing beschikbaar over de etsen van Rembrandt ;"Rembrandt als ets-kunstenaar; zijn wereld in zwart/wit". Wat is zijn plaats als etser in de geschiedenis, hoe heeft hij zich ontwikkeld, wat omvat zijn oeuvre en wie waren zijn voorbeelden en zijn navolgers?

Bent u geïnteresseerd in 'Het verhaal achter het portret' en andere beschikbare onderwerpen voor een cursus/lezing en wilt u op de hoogte worden gehouden van de activiteiten, vult u dan s.v.p. het contactformulier in. Ook kunt u een email sturen naar portretcursus@gmail.com  “Het verhaal achter het portret” heeft als doel een breed publiek op een gestructureerde manier kennis te laten maken met de (geschiedenis van de) portretschilderkunst. Als zodanig is het een unieke cursus in Nederland. Meer inzicht in de portretschilderkunst zorgt voor meer waardering voor het genre en geeft ook het kijken naar portretten in musea en daar buiten een extra dimensie. 

De basis van dit programma is gelegd in Museum Gouda waar ik sinds 2007 rondleider ben. Verdieping en specialisatie werd verkregen door o.a. de studie Cultuurwetenschappen. 

Ik ben te bereiken via email: portretcursus@gmail.com, tel. 0649114315 of via het contactformulier

Imelda van der Linden, projectleider/docent 

I
 
E-mail
Info