'Het verhaal achter het portret'
/


 

Lezingen en gastlessen

Lezingen (zie ook hier voor andere onderwerpen)

Een lezing over portretschilderkunst is altijd een eye-opener voor de toehoorders. Steeds weer blijkt het een verrassing te zijn dat een portret zoveel meer omvat dan enkel de weergave van het uiterlijk van een persoon. Invloedrijke aspecten als de maatschappij en cultuur waarin hij of zij leefde, de wensen van de opdrachtgever en de aanpak van de schilder maken het portret veel complexer dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Een lezing kan de portretschilderkunst vanuit meerdere invalshoeken benaderen, geeft inzicht in het genre en zorgt voor meer kijkplezier in musea.

Voorbeelden voor onderwerpen: 

  • 'De portretschilderkunst in vogelvlucht'; een historisch overzicht.
  • De functies van het portret.
  • Het zelfportret "Historische selfies" (zie hiernaast)
  • Portretschilderkunst in de tweede helft van de 19e eeuw; Engeland en Frankrijk.
  • 'Special' over een bepaalde periode (renaissance, impressionisme etc.).  
  • Erasmus in beeld (over de portretten van Erasmus)  

Suggestie: Lezing over zelfportretten

Zelfportretten zijn bijzonder omdat de schilder zelf zowel kunstenaar als model is. Dat betekent een afwijkende manier van werken met een vaak verrassend resultaat, maar ook dat er anders naar zelfportretten gekeken moet worden. Tijdens deze lezing krijgt u inzicht in de rol van de kunstenaar en in die van de kijker (uzelf dus). 

Historisch gezien zijn zelfportretten van vrouwen zo afwijkend in ontwikkeling en beeldtaal dan die van hun mannelijke collega's dat het een afzonderlijke lezing meer dan rechtvaardigt. De lezing over zelfportretten van vrouwen heeft als titel: "Journey to the inner self".

                                                                              

Enkele reacties op de lezingen

  • "Een geweldig succes. Iedereen vond jouw lezing heel interessant, boeiend en met een  paar onverwacht en geestige grapjes doorspekt. "It made the evening!" 
  • "Ik wil je nogmaals bedanken voor jouw super-interessante lezing. Iedereen was heel enthousiast." 
  • "De presentatie was geweldig, duidelijk en sfeervol."
  • "Vanaf het begin tot het eind van je lezing heb je ons weten te boeien met je informatie en mooi beeldmateriaal"

NB Lezingen kunnen ook in de privé-sfeer worden gegeven voor een eigen groep of bij een speciale gelegenheid. De tijdsduur kan daarbij aangepast worden.

 

  

Gastlessen

Geeft u cursussen kunstgeschiedenis, fotografie of (portret)schilderen, of organiseert u culturele excursies, evenementen of reizen? Het is mogelijk om binnen een bestaande activiteiten een gastles over portretschilderkunst aan te vragen. Een gastles kan een bredere kijk geven en mogelijk ook een verrassende aanvulling zijn op uw onderwerp. De portretkunst is zo veelzijdig dat er altijd een geschikte invalshoek te vinden is.

In overleg wordt de inhoud, de tijdsduur (gemiddeld twee uur) en de locatie afgesproken. U kunt contact opnemen met Imelda van der Linden per email (portretcursus@gmail.com) of telefoon 0649114315

 Momenteel worden regelmatig gastlessen gegeven bij www.kunstreis.eu* te Middelharnis 

* review van Esther Kranendonk docente kunstgeschiedenis: De afgelopen jaren heb ik voor mijn cursussen kunstgeschiedenis Imelda van der Linden als gastdocent uitgenodigd. Zij heeft als specialisatie de portretkunst. Haar bijdrage is steeds opnieuw een verrijking van de behandelde stof. Altijd weer verrassende verhalen en bijzondere details!
 

 
E-mail
Info