'Het verhaal achter het portret'
/


 

Het cursusprogramma bestaat uit twee cursussen een workshop en een college. Daarnaast worden lezingen en gastlessen gegeven. 

De ontwikkelingen die in de loop der eeuwen in de Europese portretschilderkunst hebben plaatsgevonden worden aan de hand van voorbeelden (power-point presentatie) aanschouwelijk gemaakt en toegelicht. 

Cursus I:  Geschiedenis van de portretschilderkunst 800-1800 (4x2uur)

 • Het eerste cursusdeel behandelt de periode tot 1400 en de ontwikkelingen in Italië en Noord Europa tot 1500 (vroeg-renaissance en late Gotiek).
 • Het tweede cursusdeel geeft een overzicht van Zuid Europa en Noord Europa in de 16e eeuw (hoog)renaissance en overgang naar Barok).
 • Het derde cursusdeel behandelt de 17e eeuw met nadruk op Noord Europa (Hollandse Gouden Eeuw en Vlaamse meesters)
 • Het vierde cursusdeel geeft een overzicht van de portretkunst in de 18e eeuw (w.o. Rococo en Engelse portretkunst).

Meer informatie vindt u hier

  


Cursus II: Portretschilderkunst 1800-2000 (3x2uur)

Deze tweede cursus is een vervolg op Cursus I.Het hebben gevolgd van Cursus I is aan te raden maar niet noodzakelijk.* Aan de orde komen: 

 • De portretschilderkunst van de 19e eeuw met als leidraad de diverse kunststromingen met als hoogtepunt het (post)impressionisme. 
 • De 20ste eeuw waarbij een beeld wordt geschetst van het modernisme in de portretkunst.

Meer informatie vindt u hier

                                                                     

Workshop 'Kijken naar Portretten' (ca 2,5 uur)

De workshop, die in een museum wordt gegeven, besteedt voornamelijk aandacht aan het kijken naar portretten. Dit aan de hand van diverse praktijkoefeningen. De workshop is niet moeilijk maar wel leerzaam en verrassend. Iedereen die geïnteresseerd is in portretkunst kan deelnemen (maximaal acht personen). 

  

College 'De zoektocht naar de onbekende schilder en anonieme geportretteerde'

"Wie is hier afgebeeld? Waar komt hij/zij vandaan? Wie heeft dit portret geschilderd?" Er zijn talloze anonieme, niet gesigneerde portretten of er bestaat twijfel over de identiteit van de geportretteerde en/of de schilder. Verdiepende les voor oud-cursisten en geïnteresseerden met kennis van (portret)schilderkunst die meer willen weten over de zoektocht naar identiteit en toeschrijving. Aan de hand van enkele casussen wordt een beeld gegeven van deze problematiek. 

Meer informatie vindt u op de pagina Workshop                                           Meer informatie vindt u op de pagina College 
Enkele reactie op de cursus:

 • Heel interessante cursus. Boeiend verteld. Veel mooie beelden. Een aanrader!
 • Voor mij was deze reis door de tijd aan de hand van portretten een eye-opener! Fijn om naar te luisteren en te kijken. Veel geleerd!
 • De cursus was voor mij een helder overzicht. De manier waarop je de dingen naar voren bracht deed je op een prettige wijze. Vragen werden duidelijk beantwoord.
 • Ik heb het een fijne cursus gevonden en kijk nu op een andere manier naar portretten.
 • We hebben van je cursus genoten, de enthousiaste presentatie werkt extra aanstekelijk  en   stimulerend.
 • Ik vind de invalshoek van het portret heel mooi. De geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van de kunst komen heel mooi aan bod.
 • Jammer dat de cursus voorbij is. Het was elke week uitkijken naar....ik ga nu echt anders kijken op tentoonstellingen.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                             
E-mail
Info